medical bottle and pills on background

medical bottle and pills on background

Det er vanlig at man tyr til smertestillende for smerter av forskjellige slag. Enkelte smerter kommer og går, mens andre er konstante. Hvor terskelen går for å benytte medisin mot smerter vil være veldig individuelt. Noen kan tåle mye smerter, mens andre takler ikke riktig så mye. Smerter kommer ofte på grunn konstante betennelser, som mange med gikt plages med. Utvalget smertestillende er rimelig stort, fra svake reseptfrie midler til reseptbelagte. Det har i den siste tiden kommet frem en del informasjon om farene ved overforbruk, spesielt om man kombinerer flere typer smertestillende. Spesielt gjelder dette kombinasjonen paracetamol og ibuprofen. Frem til nå har dette vært en mye brukt kombinasjon for diverse smerter. Det er mest sannsynlig ingen grunn til panikk om denne kombinasjonen har vært brukt en gang innimellom. Her snakker man om bruk over tid, samt kombinert med andre plager. Likevel, det vil være smart å lytte til Statens Legemiddelverk for anbefalinger, både for type medisin og bruk.

Velg riktig for deg

Uansett hvilke smerter en sliter med vil de påvirkes av livsstilen vår. Dette gjelder også for kroniske sykdommer. Ofte tenker man kanskje ikke over at alt fra lite søvn til stress vil forverre smertene. Har man kroniske smerter bør man altså se på faktorer som påvirker kroppen negativt. Får man nok søvn? Hvordan spiser man? Er det mye stress i hverdagen? Her kan man ofte gjøre små endringer som kan gjøre store forskjeller i positiv retning. Trening er også en viktig faktor i det hele. Når man er i aktivitet produserer kroppen blant annet endorfiner. Endorfiner kalles ofte «kroppens smertestillende». Rett og slett for at dette hormonet lindrer smerte. Kanskje kan mer aktivitet (på eget nivå) være nøkkelen for å unngå overdrevet bruk av tabletter, gel og andre midler for å lindre. Når det kommer til inntak av smertestillende er paracetamol godt representert for de fleste, for alt fra hodepine til betennelser. Smertene lindres, men for mange kun for en periode. Det vil derfor være gunstig å kombinere bruk av dette preparatet med livsstilsendringer. Å tenke langsiktig og helhetlig vil alltid være det beste.

De daglige valgene

Har man noen gang søkt lån hos flere aktører, for eksempel lån mellom 5 000-500 000 kr med bare en søknad, er det flere ting bankene vurderer. Det sjekkes om man er kredittverdig, inntekt og videre. Hva med å foreta en like grundig analyse av seg selv og livsstil? Kanskje kan man unngå overdrevet bruk av forskjellige former smertestillende medikamenter. Det er nemlig de små tingene som utgjør helheten. Vitaminer, riktig fett og mineraler er for eksempel viktige for prosesser i kroppen. Mangler kan føre til alt fra psykiske problemer til fysiske smerter. Et eksempel på dette er mangel på B12. Ikke bare blir man trett og uopplagt, men en kan faktisk få smerter under tåballen og foten. Se derfor på de små viktige tingene. Det handler mange ganger ikke om mer enn litt mer grønt og frukt, eller fet fisk en gang til pr uke. Store smerter klarer man selvsagt ikke bli kvitt kun med små endringer alene, men hverdagen kan likevel føles bedre og mer smertefri.