Woman Painting

Woman Painting

Giktplager og muskelplager starter ofte i det små, og man tenker at det går sikkert over. I starten kan man også oppleve at smertene går over, og bare kommer periodevis. Da er det lett å ignorere problemet. Men man bør alltid ta slike smerter på alvor, ettersom smertene kan være tegn på at man gjør noe galt. Kanskje man kan bedre situasjonen ved å finne en annen arbeidsstilling, eller en annen jobb. Kanskje redusert arbeidstid også kan være en løsning, slik at smertene ikke forverres.

 

Når man har fått kroniske smerter, er det for seint å forebygge, og i starten kan det være hardt å venne seg til et liv med smerter. Mange prøver å skjule smertene sine. De biter tennene sammen og prøver å leve som før. De lever opp til forventningene til familie, venner og arbeidsgivere, og til slutt blir belastningen så stor at de ikke klarer mer. Kanskje ender de opp som uføretrygdede. Det er viktig å si fra før det kommer så langt! Man kan ikke løse alt på egen hånd, og man må ikke være redd for å spørre om hjelp.

 

Ofte kan arbeidsgiverne legge til rette for en lettere jobbsituasjon, og sammen med legen kan man finne en god behandlingsmetode som lindrer smertene. Man må heller ikke være redd for å be om hjelp til hverdagslige ting som å vaske eller rydde, eller sette opp tapet. Å pusse opp i hjemmet blir et stort problem når man har kroniske plager, men hvis man ber om hjelp, er det sikkert mulig å friske opp huset med herlige tapeter og nytt interiør.

 

Det er viktig at man ikke lar plager komme i veien for planer og drømmer, enten det er et nytt kjøkken eller en ny hage man drømmer om.

 

Det er også viktig å finne gleder og hobbyer man kan drive med i hverdagen. Når man har smerter, er det ikke alt man kan drive med, men det er så mange hobbyer å velge blant, at det helt sikkert finnes noe man kan prøve. Å være oppslukt av en hobby kan faktisk redusere smertene.