Ryggplager  resten  av  livet  –  fins  det  hjelp?

Denne artikkelen kan gi håp til de som sliter med leddsmerter. Når man sliter med smerter i ledd kan det bli en fryktelig plage resten av livet. Mange råd kan være gode, men fungerer ikke på deg. Andre råd holder du deg langt unna. Samtidig prøver du hver eneste dag, gjør øvelser, strekk og styrke, men ryggen blir ikke bedre. En lege sa en gang til meg at dersom du skal bli kvitt ryggplagene må du begynne å løpe. Løp ca. 1000 kilometer hvert år da vil du plutselig ikke ha vondt i ryggen lenger. Han fikk rett, men dette er heller ikke for alle.

Skal man heller bare gi opp, bli sykemeldt og kanskje uføretrygdet fordi ryggen ikke spiller på lag? Uansett hvilken leddplage det gjelder, så er de utrolig enerverende og slitsomme og leve med. Her tror vi likevel du kan klare det.

Gå om du ikke kan løpe

Det som skjer når du løper er at du bruker hele kroppen og alle ledd og muskler vil bli sterkere. For ryggplager handler ofte om at muskulatur er for lite utvikler eller ikke sterke nok. Klarer du ikke løpe anbefales det at du går lange turer. Lange turer tar tid, derfor kan man heller gå i trapper eller i bakker. Finn deg en bakke nær deg og gå denne så fort du klarer. Ankelleddet vil presses oppover og du vil få strukket ut hamstringen som kan være årsaken til problemet.

Spill ballspill

Ballspill kan hjelpe å styrke musklene i nedre del av ryggen. Et populært spill er Padel, og rocket padel fjerner leddplagene på en blunk. Padel ligner på squash, men forskjellen er at man spiller på en mini tennisbane i et glassbur. Det er viktig å bli god og varm før man tar i, da dette er et ganske intenst spill. Man spiller på lag to og to og ballen skal ikke dunke mer enn en gang før den returneres over nettet.

Tøye og bøye

Uttøying er underkommunisert og et svært godt virkemiddel mot leddplager. Men tøying må gjøres jevnt og trutt og derfor må man kanskje skaffe seg en treningsmatte du kan legge an på. Noen har tro på avanserte duppeditter for en mirakelkur andre hardt arbeid. Jeg tror bestemt at å strekke hamstringen hjelper. Her sitter det store muskler helt opp til setefeste og som kan skape smerter i ryggen. Bøy fram til du treffer tærne. Styrketrening blir neste punkt.

Styrke for ryggen

Noen mener knebøy er alfa omega for ryggplager, men de har ikke alltid effekt. Man bør heller se på øvelsene sidehev og rotasjonsstyrke. Dette er tunge øvelser som styrker store deler av ryggen. Til sammen bør ryggen ha blitt bedre nå. Men tren alltid på ditt eget nivå for å unngå nye plager.