Pain in back of women on gray background. Caring for the female body. Red dot

Pain in back of women on gray background. Caring for the female body. Red dot

Råd fra NHI
Norsk Helseinformatikk har lenge studert utviklingen av leddgikt her i landet, og gitt ut titalls gode råd for deg som lider av smerter i ledd eller muskler. Statistikk viser at rundt én av hundre nordmenn har gikt, en langt mindre antall enn i flere andre land, men fortsatt et stort tall. Noen av deres beste råd er som følger;

 

  • Beveg deg ofte. Norge er et høyt utviklet land, og dermed beveger vi oss stadig mindre. Heldigvis er nordmenn sportslige av natur, men mange av oss har blitt verre med å holde aktivitetsnivået passende. Dette kommer med et utstrakt bruk av smarttelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner i tillegg til TV-titting. Store selskap tjener nemlig ikke penger på vår aktivitet, derfor bruker de store penger på å promotere en avslappet livsstil. Dessuten har mange kontorjobber, der 40 timer i uken tilbringes på stolen. Har du problemer med leddene, er det utrolig viktig at du reiser deg opp fra stolen hvert femte minutt og tøyer ut.
  • Stress må unngås. Smerter i muskler og ledd er forårsaket av flere grunner, og stress er en av de største. Når du stresser, klarer ikke nervene å slappe av. Dermed forblir muskler og ledd i en spent stilling, og belastningen kan bli for mye for kroppen. Kjenn etter hvilke sittende posisjoner som er mest ubehagelige, og ta deg pustepauser så ofte du bare kan.
  • Gjør hverdagen enklere. Mennesker bruker store deler av fritiden på å gjøre unødvendige ting. Ting som ikke er påkrevd nå i det 21 århundret. For eksempel kan du kjøpe klær som ikke behøver stryking, og gummistøvler som er like enkle å ta på seg som de er å ta av.
  • Bruk andre muskler. Har du vondt i fingrene, kan du for eksempel bruke skuldermusklene til å åpne dører, i stedet for å dra med håndleddet. Lær deg å omplassere anstrengelsen til andre muskler enn de du har vondt i – dette kan lindre smertene i stor grad.Hands Of Woman Deformed From Rheumatoid Arthritis. Pain

 

Helsekosten like viktig
Mennesker med leddgikt får utallige råd og tips som angår deres fysiske helse, men mange rådgivere glemmer helt å nevne kostholdet. En sunn kropp må spise og drikke riktig. Glem alkoholen, spis organisk mat, unngå piller og annen medisin som kun er der for å lindre smertene. Drikk så mye du bare kan – ikke bare vann, men fersk juice med antioksidanter også. Det er bevist at antioksidanter kan hjelpe folk med leddgikt. Dessuten hjelper de med forebygging av en rekke andre sykdommer, blant annet reduseres risikoen for kreft.