Tren  hjemme  med  gikt

Alle som er plaget av gikt vet at dagsformen kan variere mye. Likevel er det også en kjent sak at bevegelse er alfa og omega for giktrammede, da leddene kan ha en tendens til ha føles stivere etter lengre tids stillesitting. Ifølge ekspertene er det til og med bra å trene med høy intensitet om du klarer dette. Mange med gikt liker å gå turer utendørs, da dette gjør det enkelt å avpasse intensiteten etter egne forutsetninger. Det er imidlertid ikke alltid at været tillater deg å trene utendørs, og du er kanskje en av dem som føler at gikten blir verre ved værforandringer og når det regner?

Mange muligheter innendørs

Dersom det ikke frister å trene utendørs, kan du heldigvis holde deg aktiv innendørs også. Vi skal nå dele våre beste tips rundt trening for giktrammede. Dette er ting du enkelt kan gjennomføre på egen hånd hjemme – helt gratis:

  • Knebøy
  • Sit-ups
  • Armhevinger
  • Pilates eller yoga for nybegynnere (finn en video på YouTube som viser deg hvordan!)

Det er viktig at du tilpasser treningen etter egne forutsetninger, slik at du ikke opplever for mye smerte mens du trener. De ovennevnte treningsformene er helt gratis, men dersom du er ute etter mer avanserte treningsformer – som for eksempel jogging eller lett løping på tredemølle – må du regne med å investere noen tusenlapper. Husk imidlertid på at dette er en god investering som kan være med å lindre giktplagene dine. Dersom du ikke har oppsparte midler, finnes det alltids muligheter for forbrukslån. Du kan da betale ned på treningsutstyret over noen måneder, slik at du slipper én større utgift. Praktisk og greit!

Ikke vær redd for bevegelse

Mange med gikt vegrer seg for fysisk aktivitet, men dette er helt unødvendig å gjøre. Det å trene er noe av det smarteste du kan gjøre om du er rammet av gikt og lignende sykdommer. Du vil merke at du får mer energi i hverdagen dersom du trener jevnlig. I tillegg vil du oppdage at det blir lettere å bevege seg, mens det å sitte i ro vil ha motsatt effekt. Som nevnt innledningsvis, er det ingen grunn til å være redd for å trene hardt. Du skal derfor ikke bekymre deg for at gikten blir verre av trening. Sørg imidlertid for å trene riktig, og unngå overbelastning på knær og andre ledd som ofte rammes av gikt. Hvis du er så heldig at du har et svømmebasseng hjemme, er dette en ypperlig form for trening dersom du har gikt, da du unngår å legge vekt på spesifikke ledd. Det er nok de færreste som har basseng hjemme, men husk at du kan kjøpe flyttbare bassenger av plast som kan plasseres i hagen.